در تاریخ 13 مهر ماه 1395 تفاهم نامه هایی در خصوص میادین نفتی یاران، مارون و کوپال (مخازن بنگستان و آسماری) ما بین شرکت ملی نفت ایران و شرکت توسعه صنعت نفت و گاز پرشیا با هدف ازدیاد برداشت از میادین فوق الذکر به امضا رسید. تفاهم نامه های ازدیاد برداشت این میادین با برآورد اولیه حدود 2/2 میلیارد دلار و با هدف افزایش توان تولید از این میادین از طریق روشهای نوین و با سرمایه گذاری شرکت پرشیا به امضاء رسیده است. در این راستا بررسی دقیق میادین توسط شرکت توسعه صنعت نفت و گاز پرشیا آغاز شده است. با تهیه و ارائه طرحهای توسعه مربوط به میادین مورد اشاره، زمان مورد نیاز جهت توسعه و انجام فعالیتهای مربوط به ازدیاد برداشت و همچنین توان تولیدی این میادین برآورد خواهد شد. در این طرحها که با مشارکت شرکتهای نفتی معتبر بین المللی و با هدایت شرکت توسعه صنعت نفت و گاز پرشیا انجام خواهد شد، روشهای نوین ازدیاد برداشت شامل روشهای ثانویه (IOR) و روشهای ازدیاد برداشت ثالثیه (EOR) مورد استفاده قرار خواهد گرفت. یکی از نکات برجسته این تفاهم نامه ها استفاده از نیروی متخصص داخلی و دانش و فن آوری شرکتهای صاحب نام بین المللی در انجام پروژه ها است که نتیجه آن حداکثر استفاده از میادین نفتی مشترک و انتقال دانش و فنآوری به کشور می باشد .
معرفی میادین نفتی
میدان نفتی یاران یکی از میادین نفتی ایران است که در فاصله ۱۳۰ کیلومتری غرب اهواز در نقطه صفر مرزی با عراق قرار دارد و با میدان مجنون عراق، در مخزن نفتی مشترک است. طول این میدان نفتی ۴۸ کیلومتر و عرض آن ۲٫۵ کیلومتر است. میزان نفت درجای میدان یاران در حدود ۲ میلیارد بشکه برآورد میشود. سازند سروک از میدان نفتی یاران مخزن نفتی آن میباشد.
تاقدیس یاران در ناحیه دزفول شمالی (دشت آبادان) در مجاورت و به موازات خط مرزی ایران و عراق و در فاصله ۳۰ کیلومتری غرب ساختمان میدان نفتی جفیر و شمال غرب میدان یادآوران و ۷۰ کیلومتری غرب میدان نفتی سوسنگرد قرار گرفته است. امتداد این تاقدیس در جهت شمال-جنوب بوده و با تاقدیس میدان نفتی دارخوین دارای روند مشابه میباشد.
در توليد زود هنگام از چاه یاران۱ روزانه حدود ۱٫۵۰۰ بشکه نفت با درجه خلوص 19 تولید میشود، نفت تولیدی با تجمیع با نفت میدان آزادگان، به واحد بهرهبرداری اهواز۳ ارسال میگردد. پروژه طرح توسعه این میدان هماکنون در حال اتمام میباشد. پیمانکار اصلی این طرح شرکت نفت و گاز پرشیا است. تولید نهایی این میدان به ۳۰ هزار بشکه در روز خواهد رسید.
میدان نفتی مارون سومین میدان بزرگ نفتی ایران است، که در استان خوزستان، در شمالغربی شهرستان امیدیه و در فاصله ۴۰ کیلومتری از جنوبشرقی اهواز قرار دارد. میدان مارون در سال ۱۳۴۲ (۱۹۶۳ میلادی) کشف شد و بهرهبرداری از آن در سال ۱۳۴۵ آغاز گشت. این میدان از دو مخزن نفتی بنامهای آسماری و بنگستان و یک مخزن گاز طبیعی بنام خامی تشکیل شده است. میدان نفتی مارون از میادین تحت مدیریت شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوباست، که در محدوده عملیاتی شرکت بهرهبرداری نفت و گاز مارون قرار دارد و عملیات استخراج آن بر عهده این شرکت میباشد.
میدان نفتی مارون یکی از بزرگترین میدانهای نفتی حوضه زاگرس است که در بخش خاوری منطقه ساختاری فروافتادگی دزفول، در مجاورت میدان نفتی آغاجاری، میدان نفتی اهواز و میدان نفتی کوپال قرار دارد. این میدان با روند شمالغربی-جنوبشرقی در قسمت غربی تا مرکزی و روند شمالشرقی جنوبغربی، در قسمت انتهای شرقی امتداد یافتهاست. رخنمون سطحی این میدان، سازند آغاجاری بوده و سازندهای آسماری و گروههای بنگستان و خامی، مخازن هیدروکربوری موجود در این میدان هستند. سازند آسماری مهمترین سنگ مخزن این میدان بوده که به شش لایه مخزنی تقسیم شده است. لایههای مخزنی یک، دو، سه به طور عمده از کربناتهای دولومیتی تشکیل شدهاند، بنابراین تراکم شکستگیها بویژه در لایه یک (۹۰ درصد دولومیت) بیشتر است. در لایههای مخزنی چهار، پنج و شش این میدان به دلیل افزایش لایههای شیلی و مارنی، همچنین کاهش شکنندگی، تراکم شکستگیها کمتر میشود.
میدان نفتی مارون از سه مخزن آسماری، بنگستان و گروه خامی تشکیل شده است، که مخازن آسماری و بنگستان آن نفتی و مخزن خامی، حاوی ذخایر گاز طبیعی میباشد. مخزن آسماری میدان مارون که از نظر ویژگیهای سنگ مخزن، بسیار پیچیده و ناهمگون میباشد، در سال ۱۹۶۳ میلادی کشف و از سال ۱۳۴۵ مورد بهرهبرداری قرار گرفته است. همچنین مخزن بنگستان میدان مارون، با حفاری اولین چاه در سال ۱۳۴۷ کشف و بهرهبردای از آن، از سال ۱۳۵۲ آغاز گردید. طول این میدان ۶۷ کیلومتر و عرض آن ۷ کیلومتر است و در حد فاصل کیلومتر ۳۰ تا ۱۱۰ جنوبشرقی شهر اهوازمستقر میباشد.
ميدان نفتی کوپال، از میدانهای نفتی ایران میباشد، که در استان خوزستان در فاصله ۶۰ کیلومتری از شمال شرقی اهواز قرار دارد. طول این میدان ۳۹ کیلومتر و عرض آن ۴ کیلومتر است. ظرفیت تولید نفت خام میدان کوپال بطور متوسط معادل ٩١ هزار بشکه در روز است، که از طریق ۳۲ حلقه چاه فعال در دو سازند آسماری و گروه بنگستان این میدان انجام میگیرد. از این میدان روزانه ٢ هزار بشکه میعانات گازی نیز تولید میشود.
میدان نفتی کوپال در سال ۱۳۴۴ کشف و در سال ۱۳۵۰ بهرهبرداری از آن آغاز شد. میدان کوپال ۵ میلیارد و ۶۰۰ میلیون بشکه نفت درجای اولیه دارد و تاکنون تعداد ۴۸ حلقه چاه نفت در این میدان حفاری شده است.[۲] این میدان نفتی در حوزه عملیاتی شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب قرار دارد،که عملیات استخراج از آن توسط شرکت بهرهبرداری نفت و گاز مارون انجام میشود.